Wyjątkowa kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród licznych wariantów, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, połączeń i duża dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Naszym rodakom restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe jedzenie włoskie
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie da się dodać do tej potrawy. włoskie jedzenie w Krakowie Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy drobiowe i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również canelloni, tortellini, ravioli i liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film