Wino czerwone

Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała także do naszego kraju. Coraz częściej na naszych stołach gości ten nadzwyczajny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich posiłków.

Wino hiszpańskie

Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić również z winem różowym.

wino w kartonie

Z jakim winem serwować ryby?
Stara reguła powiada, iż do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Warto jednak nie zapominać, że nie jest to bezwzględna reguła. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: musi to być wino lekkie.

Z jakim winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana albo z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.