Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (które są nadzwyczaj doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za polskie, zwłaszcza z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak szablonowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to tylko jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, swoistych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w gruncie rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film